Prevare i zloupotrebe i kako ih prepoznati

Opšte je poznato da prevare vrebaju svuda pa tako i preko oglasa. U ovom tekstu prikazaćemo neke primere, i dati neke savete oko prepoznavanja i izbegavanja najčešćih prevara putem oglasa.

Povodom lažnih oglasa na našem portalu

Uz ogroman broj oglasa koji se dodaju svakog dana, nije isključeno da se uz regularne oglase provuče i neki oglas koji je lažan. Pomoću raznih filtera svakoga dana, baza se redovno čisti od lažnih oglasa i mi se trudimo da ovakvih oglasa bude što manje tj. da ih ne bude uopšte.

Kolko god se trudili, prevaranti će uvek naći nov način da pokušaju da se domognu novca na lak i brz način, tako da u ovoj temi pričamo o prepoznavanju i izbegavanju tih oglasa i pravilnom načinu za njihovo prijavljivanje.

Primeri najčešćih tipova prevara

  • Oglasi vezani za kućne ljubimce koji su napisani sa velikim brojem pravopisnih grešaka, obično na ćirilici. Većina ovakvih oglasa vezana je za prodaju kučića. Ovakvi oglasi su uglavnom bez navedenog broja telefona za kontakt. Primer jednog takvog oglasa: “Енглески булдог штенаца лепи за вас усвајање дом”. Svi ovi oglasi su poreklom iz inostranstva i nakon kontaktiranja od vas se zahteva da uplatite neku proviziju, da bi vaš novi kućni ljubimac bio poslat na vašu adresu. Naravno od toga nema ništa. Izbegavajte bilo kakve dogovore gde se od vas zahteva da prvo uplatite neki novac.
  • Drugi primer je vezan za oglase lične prirode gde se od vas zahteva dopuna kredita za mobilni telefon u određenom iznosu da bi ta osoba sa vama ostvarila kontakt i navodna izašla na piće i upoznavanje. Izbegavajte ovakve oglase jer nakon uplaćenog kredita nećete dobiti čak ni odgovor na poruku.
  • Još jedan primer sličan prethodnom vezan je za upoznavanje sa devojkama. Uglavnom uz slike devojaka idu brojevi za sms upoznavanje i sms chat. Navodno prvo trebate da pošaljete odredjen kod sms porukom na odredjen broj servisa koji  će vam skinuti dosta kredita da bi imali priliku za upoznavanje. Slike su lažne kao i samo upoznavanje. Ukoliko nema regularnog broja koji počinje sa pozivnim brojem aktuelnih mobilnih operatera nemojte pokušavati da uspostavite kontakt ili šaljete sms poruke.

Od prilike to su neki najčešći primeri koje koriste prevaranti da izvuku novac od ljudi koji su zainteresovani za ono što oni nude. Ukoliko primetite ovakve oglase molimo Vas da izdvojite par sekundi i kontaktirate nas sa rednim brojem oglasa za koji mislite da je lažan.

Zaključak

Najsigurniji način da zaobidjete prevare je pravilo broj 1: Nikada ne uplaćujte novac unapred bez poznavanja prodavca i sigurnosti da je sve regularno u vezi tog prodavca. Zahtevajte da robu platite tek nakon preuzimanja, dakle pouzećem kad roba stigne na vašu adresu i uverite se da je sve u redu.

Pošto su prevaranti jako domišljati uvek nadju nov način da zarade na tuđem neznanju, tako da ćemo se truditi da Vas u ovoj temi obaveštavamo redovno o aktuelnim prevarama, zloupotrebama i sličnim stvarima.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.